Acupunctuur

Acupunctuur

Deze behandelingsmethode wordt al minstens 3500 jaar toegepast. Deze techniek kent zijn oorsprong in China en is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Het doel van acupunctuur is ziektes te voorkomen en genezen. Bij de TCG vertrekt men van de gedachte dat lichamelijke en mentale klachten veroorzaakt worden door verstoringen van het energetische systeem in het lichaam. Door het aanprikken van acupunctuurpunten met steriele, éénmalig gebruikte, naalden gaat de energie in het lichaam beter functioneren. Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd om de klachten te verminderen. 

Bij elk probleem wordt gezocht naar de onderliggende oorzaak van de symptomen. Een gelijkaardig probleem bij 2 mensen kan op een totaal verschillend manier behandeld worden. 

Uiteraard kunnen heel veel pijnklachten behandeld worden met acupunctuur. Hiernaast worden ook andere lichamelijke klachten zoals hoofdpijn (o.a. Migraine), constipatie, buikkrampen, maagpijn, gynaecologische klachten, e.d. aangepakt. Behalve lichamelijke klachten ondersteunt acupunctuur ook mentale problemen zoals stress, burn-out, slaapproblemen, …

Onderzoek

Bij een eerste bezoek houden we een uitgebreid gesprek over de klachten. Symptomen waar je aanvankelijk niet had bij stil gestaan zijn toch belangrijk om de onderliggende oorzaak van je probleem te achterhalen.

Ook het bekijken van de tong en het voelen van de pols zijn belangrijk om informatie uit te halen die belangrijk zijn om de behandeling uit te voeren.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het prikken met zeer dunne, steriele naalden die éénmalig gebruikt worden. Je blijft ongeveer 20 à 30 min ontspannen liggen. Tijdens het inprikken kun je een aparte sensatie gewaarworden. Dit betekent dat de energiestroom gestimuleerd wordt.

Deze behandeling kan nog aangevuld worden met moxa (warmte), cupping (glazen bollen), guasha (schrapen) en voedingsadvies. Deze technieken worden hieronder kort beschreven.

Voor welke problemen kan acupunctuur helpen?

Acupunctuur kan toegepast worden voor zeer uiteenlopende problemen. Ze heeft tot doel om het energetisch evenwicht in het lichaam te herstellen. Een klacht betekent dat dit energetisch evenwicht verstoord is.Onderstaande lijst geeft een beeld weer waarvoor acupunctuur frequent wordt gebruikt. Staat uw klacht er niet tussen dan kunt u steeds met mij contact opnemen en bespreken we dit verder.

Gewrichten : stijfheid, reuma, ontstekingen, nek- en rugklachten, verstuikingen
Spieren : tennis- en golferselleboog, spierspanningen, krampen
Oedemen
Borstkas : hartkloppingen, hyperventilatie
Spijsvertering : constipatie, diarree, opgeblazen gevoel, geen eetlust, spastische darmen, misselijk
Allergieën : hooikoorts, huisdieren,…
Hoofd : hoofdpijn, duizeligheid, menière, migraine, spanningshoofdpijn
Neurologie : hernia, trigeminusneuralgie, zona, whiplash
Ademhalingsstelsel : kortademig, hoest, chronische bronchitis, snel verkouden, astma
Neus-keel-oren : sinusitis, oorsuizen, aften, droge mond
Huid : droge huid, eczeem, zweetproblemen
Verslavingen : roken (rookstop)
Slapen : slapeloosheid
Stress, burn-out

Aantal sessies

Net zoals bij de reguliere geneeskunde is dit voornamelijk afhankelijk van de duur van de klachten. Klachten die heel acuut ontstaan kunnen na 1 à 2 behandelingen reeds opgelost zijn. Langdurige problemen vragen langere behandelingen maar over het algemeen geldt de regel dat na 5 behandelingen er veranderingen merkbaar moeten zijn.

Ook klachten waar je aanvankelijk niet voor kwam kunnen, dankzij deze holistische (volledig het lichaam) aanpak, mee verbeteren.

Afspraak

Elke behandeling gebeurt op afspraak. Dit kan zowel telefonisch (0474 63 52 72) als per mail (info@qine.be). Omdat ik tijdens de behandeling alle aandacht wil besteden aan de patiënt komt u bij het telefoneren meestal op het antwoordapparaat terecht. Laat uw gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met u op.

Lid van de Beroepsvereniging Belgium Acupuncture Federation (BAF). Lid zijn van deze beroepsvereninging houdt in dat je moet voldoen aan hun kwalitatieve eisen van opleiding en hygiëne. Hiervoor verwijs ik u graag naar hun website www.acupunctuur-baf.be